99 år så långt hann vi aldrigMin faster älskade att plocka svamp. Hon var gift med en man som inte tyckte om att smutsa ner sina fingrar. Varje gång det skulle bytas glödlampor, pumpas cykeldäck (de hade varken körkort eller bil) så fick min faster rycka in och fixa det. Jag tror aldrig hon var särskilt ledsen över att hennes man inte var född med fixaregenskaper. Snarare lite road över det hela eftersom min faster var född i en tid då det var mannen som skötte allt, det gällde även pumpandet av cykeldäck.

Min faster tyckte om att spela kort, helst av allt om pengar. 
Hon skrev gärna långkatekes med oss andra, hon ville gärna spela alfapet och lyssna på Ring så spelar vi eller Melodikrysset. Melodikrysset löste hon tillsammans med min mamma. Min faster gillade "Hem till gården" - jag tror hon hann se nästan alla avsnitt. När jag var riktigt liten fick jag henne att prata maljolkiska (som jag trodde de pratade på Mallorca). Hon brukade läsa "Vad tror du hände sen" för mig och jag blev arg om hon hoppade över det minsta, för jag kunde den utantill. 

En gång frågade jag henne: är myrorna glada faaaste Gerd?
Jag tror inte det var så glada, egentligen hade jag menat om de var farliga.
Jag skrev det på bandet till handbuketten. 

Min faster hade en rätt udda makaber humor. Ibland kändes den främmande och skrämmande. Min faster tyckte om att skoja. Men inte att man skämtade om henne. 

När jag var barn åt hon och farmor alltid söndagsmiddag hos oss. 
Min faster stickade och broderade massor. Nästan inget finns kvar.
Min fasters farmor var fransyska. Fransyskan skötte helst sin egen explosion och jobbade som hovdam. 

Min fasters pappa hade en kvinna i varje hamn, påstod min faster. Jag vet inte om det var sant. Min farmor och hennes make var skilda. 
Min faster var min halvfaster fast mer hel för mig. 

Min faster var tokig i hundar. Däremot tror jag inte hon läste så många böcker i sitt liv. Hon hann resa en del. Vi var till Paris en gång. Det var nog den och kryssning till Helsingfors som var de enda resor vi gjorde tillsammans. 


Idag skulle hon ha fyllt 99 år. 
Grattis för jag tror faktiskt inte du är borta, inte helt. 

tack för att du fanns!

Kommentarer

 1. Vilken underbar hyllning till henne.. nånstans sitter hon på ett moln och antingen rensar svamp eller handarbetar med händerna och ler åt att i minnet är hon ständigt levande.
  Kramen

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastisk faster du hade. Åh, jag önskar hon hade varit min ... Det var fint av dig att bjuda in oss att får ta del av dina tankar om din älskade faster. Skickar en kram till henne när hon fyller 99 år därupp i det blå. Du vet ju Charlotte att så länge vi minns och pratar om en person så finns de så berätta gärna mera om henne så hon får leva vidare genom dig.
  Så fin blogg du
  har ... Jag har varit så dålig på blogg men för ett par dagar sen började jag "Sommarprata" på bloggen. Det var faktiskt ganska roligt att skriva igen.
  Ha det gott goa du och nu skall jag läsa vidare ...
  Stor kram till dig min vän !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack till dig med som följer mig i vått och torrt! Jag ska flytta över några länkar från vår gamla dator till den jag har nu (som bara är MIN) det kan jag tacka salig faster för... så ska jag titta in till dig igen. Nu sitter jag och redigerar en text, en spökhistoria. Får se vad det blir av den.
   Stor kram till dig från mig!

   Radera
 3. Jag tycker hon verkar ha varit en häftig dam :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Det hände sig när snön låg vit på taken en november dag...

Det är något visst med grisar i gummistövlar!

En bok recension