Böcker i högar, i lådor... och på bibblanIdag är en dag då det mesta går i moll. Jag är trött. Igår dansade jag och åt god mat. Dagen efter för ofta med sig en tomhetskänsla och det är nära att jag blir till en klättrande "gubbe" på väggen. Bokhögen växer eftersom jag inte kan sluta att dra hem böcker från bibblan och tillbaka igen för att dra hem en ny hög. Detta pågår samtidigt som jag mer än gärna köper böcker på loppis! Det är inte en bra kombination. Jag har faktiskt bara två ögon och en hjärna som kan läsa EN bok i taget. Det där med att ha flera på gång samtidigt har jag slutat med. Ingen idé! Inte efter förra boken jag läste och upptäckte att karaktärerna fått eget liv och blandade ihop sig något så vansinnigt att jag var tvungen att skärpa mitt läsande. Men ack ja, nu läser jag Vinterträdgården av Christine Falkenland. En bok som har ett klart lite gammeldags ton över sig, det är mysigt med språk ibland. Jag tycker om böcker som inte är självklara, böcker där språket blir till poesi och metaforerna frodas. Då blir jag lycklig. Sådär smålycklig så jag vill ta en svängom med boken och ropa ut att LÄS LÄS... det är ingen som lyssnar. Ett vagt suckande hörs från slott och koja. Eller det klassiska öh... vad sa du från maken. Men snälla läs! Det finns massor med gömda böcker på bibblan som INGEN vet om. Jo, kanske bibliotekspersonalen som köpte in just den boken. Det gäller bara att få upp ögonen och få dem att fastna på ett skönt bokomslag eller en konstig titel. Nu är inte Christine Falkenland okänd, nejdå... hon är känd. Så henne var det lätt att hitta, tror jag. Nu är det bara det att min hjärna inte vill läsa i samma takt som jag vill. Den vill bara sova. Så hur kom det då sig att jag läst 62 sidor idag och städat toalettrummet? Ja, det kan man fråga sig. Jag bakade saffransskorpor och upptäckte till min förvåning att jag inte alls tål mandel! Jag har ätit mandel i flera år och plötsligt går det inte IGEN. Ja det var trist. Så var det 62 sidor och jag gillar Vinterträdgården. Det är en liten fin roman. Jag hoppas bara den slutar lyckligt för de inblandade karaktärerna. Och böckerna de trängs och skuffar runt i lådor och hyllor - jag är rädd att de snart anfaller med en anklagande ton: LÄS MIG LÄS MIG... så jag säger bara livet är för kort och det finns för många böcker! Hur ska jag hinna?

och tomhetskänslan ger sig vika med tiden... klart den kommer som ett brev på posten. När jag haft roligt och går hem igen till min bubbla - det skriker rätt bra av tystnad mellan väggarna hos mig.

Kommentarer

 1. Den där tomhetskänslan efter en lyckad dag med vänner, den känner jag också igen. När man vaknar dagen efter så känner man sig så ensam.
  Böcker....ja....det är som ett gift ibland! Men nu har jag bestämt mig att efter att jag har läst ut "Kupongtjuven" som jag håller på med, så ska jag inte gå på bibblan, förrän jag har kommit igenom högen som ligger i mitt arbetsrum, och består av lite av varje i läsväg, mest årsböcker och tidningar.
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin!
   Jag har för många böcker som är olästa, känns som jag aldrig kommer ikapp så efter att jag läst tre biblioteksböcker ska jag inte bära hem fler som inte är faktaböcker om sådant jag tycker är roligt. Det värsta är väl att jag inte kan låta bli!
   Den där ensamhetskänslan gillar jag inte, jag har familj men det är som om de inte räcker till alla gånger. Jag behöver mer människor i mitt liv.

   Radera
 2. Mitt löfte till mig själv, har redan brutits. Det höll 1 dag! Jag fick reda på att den 5 boken i serien Släkten hade kommit. Har du läst dom? Det är olika svenska författare som skriver en släkthistoria från vikingatid och framåt. Det sista heter Drottningkronan av Ingrid Kampås. Den ska jag beställa på biblioteket idag......
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin, jag har den första. Sedan tog vår bokhandel inte i dem. Jag ska se om biblioteket har den. Jag höll inte mitt löfte och Karin Boyes Dikter fick följa med hem idag. Jag blev nyfiken, på fler av henne. Jag hade bara läst några få innan.

   Radera
 3. Hej!
  Ämne 1. Mandel: Kan vara som med vin. En del mandlar är så besprutade att hur mycket man än hatar kråkor och skator så vill man inte slänga ut dem (mandlarna alltså) med tanke på hur mycket skada dessa kemikaliespäckade nötter är och med tanke på den grymma död de förhatliga fåglarna ev. kan genomlida.
  Drack av ett ganska billigt box-vin i somras och såg ut som ett plommon i ansiktet dagen därpå (nehej du inte pga för mycket utan för att billigt boxvin är så preparerat med allsköns gifter.) Så testa ekologiska mandlar om du inte redan gjort det förstås... rätt dyra men å andra sidan kanske du slipper allergi.

  Ämne 2. Böcker. Har jag släpat hem idag. En riktig kioskvältare "Enskild firma" (om att just starta EF) och så en roman av Emma Hamberg, " Baddaren" . Den ska enligt utsago (var jag nu fått denna utsaga ifrån...förmodligen någon recension) ska vara bra och rolig. Vill bara läsa roliga och relativt enkla böcker nu. Fast håller på att tugga igenom GWPerssons senaste alster till bokfloden av kriminalare "Den sanna historien om Pinocchios näsa". Oss emellan... (GW är ju husgud hos många och husgudar skola vi icke kritisera) ...vilket skräp! Och den karln har mage att klaga på Camilla Läckberg för att hon skulle skriva (för) enkelt. GWs stilistik är så gubbig och tillgjord att i alla fall jag inte kan låta blir att skratta över eländet.. apropå roliga böcker.
  Ämne3: Trist att du är låg, men å andra sidan är det något du förmodligen delar med den större delen av befolkningen just nu. Själv har jag förmånen att inte drabbas av depp så ofta, men hoppas ändå att du hittar lite glädjeämen i det grå.
  Nu ska jag kast bil...pil menar jag. Fast bokstavligt. Vår hjältinna i min roman är en fena på att pricka rätt på en dart-tavla och om detta ska jag skriva nu.
  Kramen från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne!
   Heja dig med ditt skrivande. Mitt sträckers sig till dikter (misstänker att de är rätt undermåliga och tragiska). Jag tog mig över kanten igen och nu njuter jag av ledighet. Haha.. jag tog mig friheten som hemmavarande att kalla mig ledig eftersom kören har uppehåll. Jag måste väl få ha semester jag med ;) Försöker trots allt att fundera på julpynt (avskyr det), ljus kan jag gå med på och det blev gran lite sådär halvdant mot min vilja. Den ligger på balkongen och mår säkert sämre än vad jag gör. Ja menar, den rycktes upp med sina rötter.

   Men den där GW husguden - som vissa andra också tycks vara bara de är av hankön ;) hm.. .nja jag har läst EN och aldrig mer säger jag. Just nu traglar jag mig igenom Christine Falkenland, hon skriver bra men oj så hon uttrycker sig. Det blir en blandning av nytt och gammalt.

   Aporpå nötter kan du ha rätt i det. Jag får helt enkelt skippa dem eller byta mot ekologiska. Ja, vin ska vi inte prata om eller? Jag hörde också att de billiga innehöll en massa skräp. Kanske därför jag ibland tyckt att de faktiskt smakat väldigt illa, hittills har jag klarat mig från allergiutbrott.

   Jag tackar så mycket för den längsta kommentar jag någonsin fått!! Men nu måste jag ju rusa in till dig och se vad du hittat på!

   Kramar i massor tillbaka :)

   Radera
 4. Tror inte alls att dina dikter är undermåliga...
  Kramen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Men just nu är de rätt dystra faktiskt... även om jag känner mig glad igen så blir de lite.. ja suck... lite längtan, lite rörigt, lite som jag är och allt som inte går... i en salig blandning..

   Radera
 5. appåropå stravra frel. Stravade frel min egna namnet i förra kommentaren
  ;(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul stavning!!! Vackert namn! Men det måste jag nog sno till någon figur i det jag skriver.

   Radera
 6. Helt OK för mig!
  kranen...kramen (medger gjorde med flit :D )

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) snickrar på min rollfigur, kanske tar hon plats tillslut. Ska göra frågestund med min inre berättare så kommer det nog ut några ord tillslut.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Det hände sig när snön låg vit på taken en november dag...

Det är något visst med grisar i gummistövlar!

En bok recension